24 Hours in Christiana

christiana
június 2nd, 2016
|

Christiania az egyik legkülönlegesebb hely, ahol eddig jártam. Olyan, mint Andersen valamelyik meséjének helyszíne, Woodstock hangulatával fűszerezve.

 

🛣

A photo posted by ZOltan Uhlar (@zoltanuhlar) on

🌐

A photo posted by ZOltan Uhlar (@zoltanuhlar) on

Hippiország a dán fővárosban, Koppenhága központjától 5 percnyire található. A régen katonai bázis 1969-ben vált elhagyatottá. Akkoriban senkinek sem kellett ez a terület, ezért ide jöttek a munkanélküli fiatalok 1971 szeptember 26-án. Húsz éven át mindenféle szabályozás nélkül, teljesen illegálisan éltek itt, s a városvezetés egyszerűen szemet hunyt a dolog felett, mert a kerületben álló volt lőporraktár miatt a terület földje súlyosan mérgező volt, így alkalmatlan lett volna egy új lakónegyed felépítésére.

🔮 #wonderland

A photo posted by ZOltan Uhlar (@zoltanuhlar) on

Az egyik alapítónál töltöttük az éjszakát, aki elmesélte, hogy jelenleg több mint 2000 ember él itt (senki nem tudja a pontos számot), kb 200 gyerek született eddig a kerületben és már majdnem 2 millió turista látogatja évente, de erről sincs pontos számadat, mert „nincsenek határaink, ahol számolnánk, hány turista jön Hippiországba”. Az itt lakók 1989 óta fizetnek a villanyért, vízért és adóznak is, mindezt azonban együtt teszik: minden felnőtt havi 1300 koronát (52 000 forintot) fizet be a közös kasszába.

jensen

A fű és a hasis árusítása, fogyasztása 2004-ig legális volt, napjainkban azonban bár illegális, mégis megtűrt. Évente legalább 10 tonna marihuánát árulnak, amit a kerületen belül bárhol el lehet szívni legálisan. A rendőrséggel kötött íratlan egyezmény úgy szól, hogy „Egyrészt a drog ne hagyja el Christiania területét, másrészt cserébe tartsd távol a kemény drogokat!” A főutcának számító, Díler utcában (Pusher Street) sorakoznak a standok, ahol bárki vásárolhat a különböző fajtájú könnyűdrogok közül.

🍁Welcome 📵 #Christiania

A photo posted by ZOltan Uhlar (@zoltanuhlar) on

Christiania függetlennek tartja magát az Európai Uniótól is. A szabadvárost elhagyva, a következő felírat látható: „You are now entering the EU”.

IMG_2712

#UhlárZOltán

Leave a comment: